Edirne Başkonsolosu Vasil Vılçev,:'Türkiye, Bulgaristan için çok önemli bir komşu'

7 Şubat 2018 Çarşamba |

Bulgaristan’ın Edirne Başkonsolosu Vasil Vılçev, Türkiye'nin Bulgaristan için çok önemli bir komşu, çok önemli bir ortak olduğunu bildirdi.

Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosluğundan edinilen bilgiye göre, Edirne Valisi Günay Özdemir kentteki bir restoranda düzenlenen toplantıda, Türkiye ve AB ilişkilerinin zaman zaman aksamaya girdiğini belirtti.

Bulgaristan'ın dönem başkanlığında bu ilişkilerde önemli gelişmeler olacağına inandığını ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Bu olumlu gelişmelerin ben özellikle Bulgaristan'ın dönem başkanlığında Türkiye açısından çok önemli gelişmeler olacağına inanıyorum. Şimdiye kadar olan ilişkilerde özellikle Bulgaristan Başbakanı Borisov'un göstermiş olduğu başarı hem Bulgaristan hem Türkiye açısından önemli bir başarı. Avrupa Birliği'ne de çok önemli katkılar yapacağını ve Avrupa Birliği'nin son dönemdeki sıkıntıları aşmasında katkı sağlayacağını düşünüyorum."

Başkonsolos Vılçev ise, Bulgaristan'ın zor bir dönemde Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanı olduğunu aktardı.

Önceliklerini 4 ana başlıkta toplayacaklarını aktaran Vılçev, "Balkan ülkelerinin tümü Avrupa Birliği'ne dahil olmadığı sürece AB bir bütün değildir. Birinci önceliğimiz Balkanlar'ın perspektif konusudur ve önceliğimiz Bulgaristan'ın AB'yi nasıl gördüğüdür." ifadelerini kullandı.

İkinci ana konunun AB sınırları olduğuna dikkat çeken Vılçev, şöyle devam etti:

"Genel olarak göçmen krizi ve sınır güvenliğinin sağlanması asıl amaçların başında gelmektedir. Bunlar ile birlikte öncelikli konularımızın başında genç istihdamı gelmektedir. Bulgaristan Cumhuriyeti'nin AB'ye girişi ile genç nüfus diğer AB ülkelerine daha fazla ilgi göstermiş ve ülkemizin genç nüfus sayısı azalmıştır. Bu konuda detaylı bir çalışma yapılacaktır. Tabi en önemli konuların başında ekonomi gelmektedir. Ekonomik konularda daha fazla proje yapılması, ekonomik alt yapıların düzeltilmesi ve ülkeler arasında daha fazla işbirliği ve proje gerekmektedir. Düşük bütçe, düşük finans ve ekonomik duruma sahip ülkelere yapılan fonların öncelikli olmasına inanıyoruz."

Vılçev, Bulgaristan - Türkiye arasındaki Avrupa Birliği konusu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bulgaristan Cumhuriyeti Başbakanı Borisov'un görüşmelerinde de aktarıldığı gibi desteğin devam edeceğini vurguladı.

- "Amacımız güzel ve ortak bir geleceğin sağlanması"

Bulgaristan'da, dönem başkanlığı sonlanana dek bir AB zirvesinin yapılacağını dile getiren Vılçev, şunları kaydetti:

"Sayın Erdoğan da görüşmeler gerçekleştirmesi için davet edilecektir. Genel olarak bu zirvede konuşulması gereken ve öngörülen konular arasında Türkiye'nin konumu ile ilgili açık konulardır. Genel olarak asıl amaç inanıyoruz ki, bu görüşmelerde Türkiye ile ilgili ilişkilerin iyi bir sonuca ulaşmasıdır. Başbakanımız Borisov bu güne kadar yürüttüğü bütün görüşmelerde kendisi Türk tarafına verilen destekler, göçmen krizi ile ilgili sınırlarda güvenliklerin sağlanması konusu gibi yapılan bütün büyük yardımlarda dahil hepsi için teşekkür etmiştir. Şu an için Türkiye ve Bulgaristan arasında ekonomik projeler çok fazla gerçekleştirilmek üzere, örnek olarak kültürel konular var. İstanbul'daki Demir Kilisesi'nin açılması gibi. Türkiye Bulgaristan için çok önemli bir komşu, çok önemli bir ortak ve bu bağlamda genel olarak bütün ilişkilerimizde Bulgaristan tarafı olarak amacımız güzel ve ortak bir geleceğin sağlanması."

Toplantıya, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, Yunanistan Edirne Konsolosu Satiria Theochard, Bulgaristan Konsolosu Radoslava Kafedjıyska, Fransa ve Almanya Fahri Konsolosu Ercan Dursunoğlu, Avusturya Fahri Konsolosu Hüseyin Sıragezen, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin ve Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Akıncı katıldı.